Kada se krene po stazi 1 istočno od lokacije Hunjka, s desne strane se može uočiti nekakav temelj. Prvi puta kada sam prolazio, mislio sam da je to temelj nekakvog radara (vojnog), koji je tu bio za vrijeme, ili prije, Domovinskog rata, i da je isti uklonjen. Nailazeći na još napuštenih objekata na Medvednici, odlučio sam poslati mail Parku Prirode Medvednica, kako bih saznao o čemu se točno radi. Zapravo, tako je nastao cijeli ovaj serijal o napuštenim objektima na Medvednici, kako bih na jednom mjestu skupio saznanja o objektima kojih ima dosta na Medvednici, a njihov trag im se polako gubi i ostaju samo u knjigama.

Očekivanje mi je bilo nisko, tj. nisam se nadao da će itko pročitati a gdje još i odgovoriti na mail. Ali, kako većinu takvih očekivanja krojim sam i odgovoran sam za njih, isto tako sam shvatio da ako ne pošaljem mail, ne mogu niti očekivati veliku vjerojatnost da ću dobiti odgovor. Mislim, vjerojatnost da ću dobiti odgovor a da nisam postavio pitanje postoji, ali je ona inkomenzorabilno mala. Vjerojatno se izrazito naglo poveća ako se pošalje odgovor :-).

Vrlo brzo sam dobio odgovor na sva svoja pitanja u mailu, kao i pomoć u daljnjem objašnjavanju te traženju dodatnih informacija. Wow, baš sam bio oduševljen odgovorom.

Daklem, u mailu sam dobio ovakav odgovor:

kod Hunjka na hrptu 100-ak m od rampe na planinarkoj stazi 1M su temelji iz 2007. godine kada je planinarski savez htio napraviti piramidu-vidikovac (ishođena je i dozvola za gradnju od tadašnjeg Ministarstva kulture kojem smo pripadali). Napravljen je temelj, zašto je stalo i gdje je zapelo nemam informacija. Ali temelji su zbilja duboki!

Trag me dalje odveo do Hrvatskog Planinarskog Saveza, gdje sam dobio sljedeći odgovor: 

Poštovani,

za izgradnju vidikovca na lokaciji Hunjka još prije desetak godina pribavljene su sve potrebne dozvole na temelju cjelovitog projekta izgradnje i započelo se s izgradnjom (betonirani su temelji, što je i vidljivo na terenu). Izgradnju je pokrenulo Planinarsko društvo Zanatlija odnosno tadašnji predsjednik toga društva g. Majnarić, no nakon njegove smrti došlo je do prekida svih aktivnosti oko izgradnje razgledne piramide.

Sva dokumentacija i svi organizacijski poslovi sabrani su u tiskanoj brošuri “Vidikovac na Hunjki” od stotinjak stranica, pa Vas upućujemo da, ako ste zainteresirani, podrobnije informacije o vidikovcu potražite u toj brošuri.

S poštovanjem,

Nastavio sam dalje komunikaciju s HPD Zanatlija, od kojih nisam dobio nikakav odgovor do trenutka pisanja bloga (mail sam slao 19.04.2020.)

Brošura koja se spominje u mailu koji je odaslao HPS nažalost ne postoji. Barem ja nisam svjestan njezine kohabitacije s ostalim stvarima na Internetu.

Tražio sam po netu bilo kakve informacije, i našao sam na, po meni, relevantan članak u jednim domaćim novinama, a u kojem se može saznati nešto više o samom projektu.