Muzej Domovinskog rata

Ne tako daleko od Zagreba, kojih 50ak km, smješten je Muzej Domovinskog rata.
Kad dolazite iz smjera Zagreb autocestom, siđete na čvoru Karlovac i pratite putokaze Split, Plitvička jezera. Kada završi četverotračna prometnica kroz Karlovac i ‘spustite’ se na dvotračnu D1, prijeđete most na Mrežnici, zatim na Korani i odmah nakon koranskog mosta imate s desne strane skretanje na zemljano parkiralište tog muzeja.

Muzej je smješten na području stare austrougarske vojarne “Turanj”, uz samu rijeku Koranu. Pomalo zaboravljen i nepoznat široj javnosti, jedan je od mnogih muzeja koji čeka bolje dane jer nema ni jednu uređenu zgradu u kojoj bi se držao ostali postav, poput ručnog naoružanja, uniformi, zastavi i simbola brigada, satnija i ostalih jedinica vojske. Postoje tri očuvane zgrade (hmmm očuvane – postoje temelji, zidovi i gornja ploča na jednokatnicama) u kojoj bi trebao biti unutarnji postav.

Muzej isključivo ovisi o dobroj volji pojedinaca i poduzeća koje žele ostaviti trajni spomen na ulogu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, a koje ću spomenuti dalje u tekstu.

Zbirka se sastoji od 17 eksponata (dva su dupla) koji stoje na otvorenoj livadi. Jedan od eksponata je predan Turističkoj zajednici Karlovac iz kojeg mlade cure dijele letke o Karlovcu i Karlovačkoj županiji.

Trenutni eksponati koji su tamo su sljedeći:

1. T-55 – to je bio najrasprostranjeniji tenk u svim vojska bivše Jugoslavije te se kao takav i najčešće koristio u napadima i akcijama za vrijeme Domovinskog rata. Najveći broj tih tenkova je Hrvatska dobila kad je zauzela vojarnu u Varaždinu, kada je došla u posjed oko 70 takvih tenkova.
Glavno naoružanje je 100mm top D-10TK i dvije 7.62mm strojnice.

2. M4 A3 “Sherman” – nije korišten u Domovinskom ratu. Ovaj primjerak je stajao u gradu Slunju, na cesti prema vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”. Tamo mu više nije bilo mjesto i kako bi ga spasili od rezanja, dovežen je ovdje. Bio je vrlo često korišten u II svjetskom ratu. Izbačeni su 60-ih godina iz upotrebe JNA i dosta često su ga postavljali kao ulaze u vojarne te spomenike i muzeje NOB-a.

3. M-36 – Američki protuoklopni top pojavljuje se na bojišnicama tokom 1944. godine, napravljen zbog pojave njemačkih tenkova Panther i Tiger. Oružje je mu je 90mm top. Nakon II svjetskog rata prodavan je ili je davan raznim zemljama saveznicama pa tako i Jugoslaviji. JNA je zamjenila američki motor sa ruskim (valjda je lakše nabavljala rezervne dijelove) te je ostao u upotrebi skroz do Domovinskog rata. Koristile su se na karlovačkom i slunjskom području te su povučene iz uporabe odmah nakon rata, 1995. godine.

4 i 5. M-18 “Hellcat” – Također američki protuoklopni top, nastao 1941. godine. Kao i M-36, nakon II svjetskog rata je davan saveznicima. Najveći broj ovih samohotki je dobila Jugoslavija, koja ga je koristila u aktivnoj službi do raspada. U Hrvatskoj je ostalo nekoliko komada, pod zapovjdništvom 23. SPOAD (Samohodni protuoklopni artiljerijski divizion) Zagreb. Dio ih je korišten 1991. godine prilikom napada na položaju Rogave.

6. Amfibijska desna poluskela GSP – Ovaj eksponat nađen je na vojnom poligonu “Cerovac” prilikom čišćenja. Iako ova skela nije upotrebljavana, takve verzije, kao i lijeve poluskele su aktivno korištene kao potpora od strane HV tijekom Domovinskog rata.

7. M-155 – haubica promjera 203 mm. Također napravljena od amerikanaca tijekom II svjetskog rata. O ovom eksponatu nema ništa – kako je došao u JNA/HV, gdje je korišten i kako. Inače, zamišljeno je da ova haubica ispaljuje projektile obogaćene uranom, ali zbog kratkog dometa je prestala služiti svrhu.

8. M3 A-1 – protuzrakoplovni top promjera cijevi 94,3mm. Korišten je u obrani Londona od njemačkih aviona. Po završetku II svjetskog rata, Velika Britanija ih je dala Jugoslaviji kao pomoć saveznicima. 60-ih godina izašli su iz upotrebe u JNA. Dio topova je zarobljen u Slavoniji i tamo je korišten dok je za njih bilo streljiva.

9. M42 ZIS-3 – Sovjetski protuoklopni top, kalibra 76.2mm. Proizveden je tokom II svjetskog rata te je proizvodnja obustavljena 1945. godine. Bio je najbrojni Sovjetski PO top sa 103000 proizvedena primjerka. Tijekom Hladnog rata SSSR ih je izvezo u mnoge treće zemlje, kao i u Jugoslaviju. Prvi ovakvi topovi su izvučeni iz JNA skladišta “Skradnik-2”.

10 i 11. M1Mk2 – protuoklopni britanski top, kalibra 57mm, prvotnog naziva Ordnance QF 6-pounder 7 cwt. M1Mk2 naziv je dobio od strane JNA. Dobiven je kao pomoć saveznicima od Velike Britanije, nakon II svjetskog rata. Krajem 60-ih izlazi iz upotrebe i služi na vojnim poligonima u vježbama gađanja. Ovaj eksponat je pronađen na vojnom poligonu Slunj i koristio se na Istočnom bojištu dok je za njega bilo streljiva.

12. M-91 – Bojni oklopni traktor “Straško”. Glavno (i jedino) naoružanje je bila strojnica 12.7mm (popularno zvani Šarac) ili PKT 7.62mm. Na ovom eksponatu je 12.7mm. Nastao je u riječkoj tvornici traktora Torpedo. Kako su se već proizvodili traktori, orijentacija na vojni traktor je bila brzo izvršena. Umjesto standardnog motora ugrađen je jači te je ovaj traktor mogao postizati brzine do 100km/h. Glavna zadaća mu je bilo razbijanje cestovnih barikada koje su postavljali srpski pobunjenici. Po zauzimanju većeg broja ratnih vozila, prestaje potreba za ovakvim sredstvima.

13. M-91 – Bojni oklopni prevožnjak “Sv.Jura”. Prenamijenjeni cestovni kamion marke Tatra. Preuređenjem kamiona dobilo se vozilo koje je služilo za prijevoz vojnika, njih 30ak. Koristila ga je bojna smještena u Dugoj Resi za prijevoz vojnika u poluokruženo Topusko. Kamion je pogođen s lijeve strane granatom 130mm ali nije probio unutarnji oklop zbog specifičnog načina zaštite. Između unutarnje i vanjske zaštitne ploče se nalazio suhi pijesak debljine 50mm koji je zaustavljao gelere. Vraćen je vlasniku (Hrvatske ceste) 1992. godine koji ga je i rashodovao. Ovo je najstariji eksponat koji datira još iz 1997. godine.

14. BRDM-2 – osnovni model izvidničko-oklopnog transportera. Opremljen je 14.5mm KPV teškom strojnicom na čelu kupole i 7.62mm PKT običnom strojnicom smještenom desno od glavne strojnice. Prilikom akcije “Oluja” pronađen je na Petrovoj gori gdje su ga ostavili pripadnici suprotne strane (vjerojatno 21. kordunaški korpus). Ne znam u kakvim je sve akcijama sudjelovao i da li je nekog teže ili lakše onesposobio, ali neka u popis njegovog borbenog djelovanja uđe podatak da je naštetio meni. Prilikom penjanja na njega stao sam na prednji desni kotač. Kako je vozilo na panjevima, kotač se zavrtio i mene priljepio na vozilo. Ja sam pretrpio lakšu štetu u vidu izgrebane desne ruke. Vozilo nije pretrpilo nikakvu štetu. :sretan:

15. M-37 – teška haubica kalibra 152,7mm. Punog imena M1937 (ML-20). Korišten je od strane JNA do 60-ih godina. Ovaj eksponat je izvučen iz vojarne “Kupa” (nekadašnja kasarna “Milan Čakširan”) u Borlinu. Koristili su se na istočnom bojištu dok je za njih bilo streljiva. Proizvodila se od 1937. do 1946. godine.

16. TAM 110s – sanitetsko vozilo na modelu kamiona TAM 110. Taj eksponat je dan na korištenje Turističkoj zajednici. Izvučen je iz vojarne “Logorište” i aktivno se koristio u Domovinskom ratu. 2005. godine je rashodovan.

17. MIG 21-bis K – najvrjedniji eksponat u sklopu Muzeja Domovinskog rata. Mig je bio iz sastava 117. LAP (letačko-avijacijski puk / zrakoplovni puk) JNA, situiran u aerodromu Željava, pod brojem 17130. Poletio je 6.10.1991. godine sa ciljem raketiranja i bombardiranja sela Saborskog. Srušen je unakrsnom vatrom iz protuzrakoplovnih strojnica 12.7mm. Avion je pao na područje vojnog poligona kod Slunja a pilot je preživio. Danas taj pilot navodno živi negdje u Srbiji.

Na ovoj slici se vidi broj ispod lijevog krila aviona koji je bio srušen. Na drugom krilu je ispod bila zvijezda petokraka u plavom krugu, kao simbol JNA zrakoplovstva. Na internetu sam pronašao i isječak iz jednog propagandnog JNA snimka o aerodromu Željava, gdje je bio smješten ovaj Mig.

Osim ovih eksponata, na području vojarne su smješteni i betonski tetraedri koji su služili kao zapreka na cesti i za skrivanje u unakrsnoj vatri a koji su tu ostali od doba UN-a. Na tom području je bila UN-zona.

Zatim stari talijanski bunkeri koji su napravljeni vjerojatno za vrijeme II svjetskog rata. Pronađeni su uz stara spremišta Pamučne industrije Duga Resa prilikom čišćenja i …

… jedna metalna kapa bunkera koja se koristila na cestovnim punktovima. Bunkeri su napravljeni od vreća s pijeskom a na vrhu je postavljana takva metalna kapa.

I na kraju svih izložaka, tu je i FAB-1000, tj. fugasna aviobomba sa 1000kg eksploziva. bomba je najverojatnije američkog podrijetla i bačena je tijekom II svjetskog rata.

Na kraju da spomenem pojedince, poduzeća i jedinice HV-a koje su pridonijele kako bi ovi eksponati bili oteti ruci uništenja i prikazani kao spomenici, nadam se u skoroj budućnosti, lijepog i velikog Muzeja Domovinskog rata.

Pojedinci:

 • gospodin Ivica Kosturić – izvoženje iz vojarne 1. gardijske brigade Karlovac, prenamjena i priprema za Turističko informativni centar eksponata [16]
 • gospodin Nikola Juran – izrada postolja za eksponat [17]
 • Poduzeća:

 • ABB (ex) – priprema eksponata [13]
 • AB Montaža – priprema eksponata [FAB]
 • Adria-diesel – priprema eksponata [4 i 5]
 • Alstom – donacija materijala za postolje eksponata [17]
 • Energomont – priprema eksponata [2], [3], [6]
 • Ferotex – ustupanje eksponata [FAB]
 • HEP, ispostava Karlovac – transport eksponata [17], [FAB]
 • Hrvatske ceste, ispostava Karlvoac – ustupanje eksponata [13]
 • Jedinice HV-a:

 • 1. gardijska brigada Karlovac – transport eksponata [9], [10 i 11]
 • 2. gardijska brigada Petrinja – ustupanje eksponata [8]
 • 14. domobranska pukovnija Slunj – transport eksponata [2], dopremanje u Karlovac eksponata [10 i 11], izvlačenje sa vojnog poligona Slunj eksponata [17]
 • 33. inženjerijska brigada Karlovac – transport eksponata [6], [17]
 • 303. logistička brigada – transport eksponata [2], [13], transport i priprema eksponata [8], [12], [14], [15], [bunker], izvlačenje iz Korane i priprema eksponata [kapa bunkera]
 • 310. brigada remontne potpore – ustupila eksponat [3], [4 i 5], [9]
 • Hvala mom frendu koji je bio sa mnom pa je uspio uslikati ono što ja nisam, slike [2], [4 i 5], [9] i [13]. Hvala i svim ljudima koji su u sklopu poduzeća i jedinica HV-a sudjelovali u osposobljavanju ovih primjeraka, kako ne bi završili pod škarama ili prešom.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *