Svi znamo da se davne ’91-te godine počela raspadat Jugoslavija, odcijepljenjem Slovenije a zatim i Hrvatske.
Od tada su neovisnost proglasile i Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora – sve bivše repulike u SFRJ. Neovisnost je proglasilo i Kosovo koje je imalo status autonomne pokrajine unutar SFRJ.

E sad, kad postaneš nova i mlada država treba urediti granice. Kad se granice urede onda se one crtaju i u nove karte dotičnog područja i u razne zemljopise i atlase. Ponajprije u one svoje, domaće izrade, a onda ako te prizna većina država i u njihove zemljopise.
Pa onda i sveprisutni Google u svojima kartama objavi nove granice (bar nastoji).
U Google Earth-u (da, da, i u Google Maps) žutom bojom prikazuje one granice koje su dobro utvrđene, dok crvenom bojom označuje ostale vrste granica kao npr:
Maroko – Zapadna Sahara -> Maroko ne priznaje Zapadnu Saharu
Egipat – Sudan -> ne mogu se dogovoriti oko tog komada zemlje
Izrael – Sirija -> tampon zona Golanska visoravan

ili tek novo nastale države: Gaza, Zapadna obala ili Kosovo.

Google osim nadaleko poznatog programa i web stranice za pregled zemlje ima još nekoliko programa koji koriste neku vrstu prikaza karte svijeta. Jedan od njih je i Google Analytics koji se koristi za praćenje prometa na web stranici.
I umjesto da iskoristi Google Maps za prikaz posjećenosti web stranice po regijama/državama/gradovima, oni su napravili neku novu verziju karte za prikazivanje tih informacija.
I tu kartu zbog ne znam kojih razloga neodržavaju. Možda ne bih to primjetio da takvo održavanje nisam primjetio u našem susjedstvu: Srbija, Crna Gora i Kosovo su prikazane kao jedna država Serbia and Montenegro. Sad sam gledao još po toj karti pa sam našao i da je Izrael zapravo Izrael, Gaza i Zapadna Obala.

Evo i slike koje to pokazuju:


Nitko me ne čita iz Srbije, Crne Gore i Kosova :headbang:

Svaka pohvala tom programu i Google programerima jer su većinom jako pedantni oko svog posla ali ovo im je definitivno gaf kojeg bi već trebali ispraviti. Ne znam koliko dugo je Google Analytics u pogonu, ali sam ga koristio i prije nego što je Kosovo postalo neovisno a to je već godinu dana. Znači minimalno godinu dana nisu dirali tu kartu.
A opet, s druge strane, Kosovo (kao novonastala država) je označeno u Google Earth.

Šta reći, poslat ću im mail o tome pa ćemo vidit.
Uživajte