Jučer sam imao priliku vidjeti prvi put Ljubljanu. Drug Schokac je tražio nekoga da gluvari s njim dok mu cimerice manično pljačkaju H&M. Prolazio sam po Ljubljanskom ringu ali nisam nikad bio u samoj Ljubljani pa je to bio jedan razlog više zašto ići. Dok su cure koje su bile s nama išle u šoping, mene je više zanimala sama Ljubljana. Iako mali grad, ima se dosta toga za vidjeti.

Parkirali smo manje više u strogom centru i krenuli prema središtu Ljubljane. To je jedan veliki trg smješten uz rijeku Ljubljanicu[1] (odakle joj ime samo :rofl:). Na trgu se nalazi Franjevačka crkva i samostan[2], spomenik Francu Prešerenu[3] (poznati Slovenski književnik poznat po sonetnom vijencu napisanom Juliji Primicovoj). Uz sam trg je odljev Ljubljanskog središta[4] koje privlači puno turista i okupljalište je Slovencima, baš kao što je Zagrebu sat na Jelačić trgu.
Nastavili smo obilazak uz rijeku i prešli Slovensku cestu.

Zašto je to bitno, eh? Pa nekako, nadam se da ne mislim samo ja tako … kad se prijeđe ta Slovenska cesta, ulica, whatever, kao da ste u drugom gradu. Do malo prije nekakav barok, art nouevau, predratno razdoblje (svjetski ratovi, naravno), a s ove strane užasni socrealizam, sivilo, granit.

S te druge strane, ceste, se nadzire Slovenski parlament[5]. Začudo, socijalistički izgleda :sretan:.

Mene je iznenadilo što se oko parlamenta bez problema vozi, postoje parkirališta, čak i besplatna i sve to nije neka utvrda kao što je parlament u Hrvatskoj.

Prošavši parlament dolazimo do trga Republike na kojem se nalaze dva nebodera[6] koja izgledaju prestrašno. Kao da nije uložen ni euro u izgled zgrada od kada su izgrađene. Stari prozori sa roletnama, kroz njih se vide hrpe papira koje govore da se radi o birokratskom centru. U jednoj zgradi je smještena Nova Ljubljanska banka, u drugoj razne ambasade i veleposlanstva. Po kamenu, mramoru, granitu ili što već, s kojim je obložena zgrada, vidi se kamenac i sve to daje jako loš izgled. U blizini zgrada je spomenik Revoluciji[7], koji bi me možda i dojmio da nisam vidio te zgrade. (Da da da. Iza tog spomenika je praktički kraj Ljubljane. Ali stvarno. Brdo Tivoli na kojem je veterinarski fakultet i Ljubljanski ZOO i to je manje više to, gledajući prema zapadu).

Pri povratku u stari dio grada da štogod popijemo i pojedemo smo prošli kraj u krajnju ruku neobične građevine[8] (u moju ruku nakaradne građevine :rofl:). To je bila njihova nacionalna i sveučilišna biblioteka. Kao da je na brzinu sklepana, da se radnicima ne plaća prekovremeno.

Prozujavši kroz Ljubljanu, napokon smo sjeli odmoriti noge i popiti nešto. Sjeli smo u neku birtiju na središnjem trgu i naručili piće. Razmatrali smo ideju da se popnemo (bilo kako samo ne pješke) na Ljubljansku tvrđavu[9] pa da nakon toga odemo na kebap[10] koji smo zamijetili ali je vrijeme[11] odlučilo da tvrđavu posjetimo koji drugi put. Krenuli smo lagano po kebap, naručili ga i u to se sjatilo nevrijeme nad Ljubljanom[12]. Počeo je padati led, nastala je nova rijeka koliko je to padalo, a ulice su opustile kao da nitko ne živi u tom gradu. Osim par budala koji su biciklom[13] pravile akrobacije po centru.

Kiša je prestala, pokupili smo cure i bilo je vrijeme da krenemo kući. I sad dokaz da je Slovenija mala. Nalazite se u centru Ljubljane. Upalite auto. Skrenete desno. Na semaforu opet desno. Prijeđete Ljubljanicu i ulazite u tunel ispod Ljubljanske tvrđave. Nakon tunela skrenete lijevo (sve to traje kilometar i pol). I više nema Ljubljanje. Kućice, kućice, kućice. I tako 5km i izlazite na Ring. Zastrašujuće.

Iza nas ostaje Ljubljana. Slijedi nas autocesta do Hrvatske koja nije dovršena (kao ni jedna prema Hrvatskoj :nono:) i misli kako proći bez carinjenja robe koje su ženske kupile. A vas slijede slike koje prikazuju Ljubljanu.


Ljubljanica i među rijetkim zgradama u centru


Umjetnička izložba na rijeci


Franjevačka crkva


Frantz i Julija


Centar Ljubljane


Centar Ljubljane


Parlament


Trg Republike i očajni neboderi


Spomenik Revoluciji


Slovenski NSB made by Mujo & Haso


Ljubljanska tvrđava – Bežigrad


Kebap, mmmmmmmmmmm


Nevrijeme nad Ljubljanom


Bježi kišo s prozora


Ni jedan nije pao s bicikla da ga uslikamo 🙂

I još jedna opaska, ako se slučajno nađete u situaciji da morate završiti u bolnici u Ljubljani. Ako imate imalo svijesti (nedao Bog da je tako strašno), tražite da vas odvezu bilo gdje, samo ne u Klinički centar. Od tamo nitko nije izašao živ. Ni Tito :sretan:. Toliko od mene.