Danas sam nešto cijeli dan umoran i ništa mi se nije dalo raditi. Ujutro (do nekih 14 sati) sam sestri pravio neki program za fax i onda sam skužio da nemam više ništa pametno za raditi i razmišljao sam da odem odspavati malo.
I onda mi je sinula ideja da bi mogao nešto skuhati za ručak/večeru, da budem malo konstruktivan.
Inače sam vrstan kuhar jaja, riže, tjestenine, paniranih i pohanih pripravaka (kao većina muškaraca)

Imam pun zamrzivač lignji pa nije bilo problema odrediti šta ću termički obrađivati. Nađem neki recept na coolinarici za punjene lignje. Imam sve od sastojaka samo mi fali češnjak.
Kvragu, ništa od punjenih lignji. Nedjelja je 15 – 16 sati, nijedna trgovina ne radi. Polako odustajem od ideje kad se sjetim da bi mogao raditi Konzum u Avenu Mall-u. Obučem se i prošetam se nekih 20ak minuta do Avenue Mall-a, ušetam u Konzum i kupim češnjak. Ne znam točno pravi razlog, ali osjećao sam se kao malo dijete kad dobije igračku kad sam platio taj češnjak i izašao van :rofl:.
Došao sam natrag u stan sa češnjakom i operacija je mogla početi.

Odledio sam nekoliko lignji i krenuo u njihovo seciranje. Glava van, isperi, okreni, isperi, isčupaj krakove, izvadi zub, uzmi iduću lignju.
Kad su lignje bile očišćene, a kraci i rep isjeckani na sitne komadiće, prešao sam na ne tako davno kupljeni češnjak kojeg sam isto tako usitnio (al to mi je ipak radio poluatomatski stroj za usitnjavanje :sretan:). Da, da, da. Kroz to vrijeme dok sam čistio lignje se lagano kuhala riža koja je bila glavni sastojak punjenih lignji.
Ocijedio sam rižu nakon što sam ju malo skuhao te sam dodao sipino crnilo, malo ulja, soli, peršina, origana, usitnjene lignje krake i repove. To sam dobro izmiješao i došao je trenutak da počnem puniti lignje.

Image Hosted by ImageShack.us
Riža je gotova, lignje očišćene, luk nasjeckan

Image Hosted by ImageShack.us
Smjesa za napuniti lignje

Tu sam napravio prvu pogrešku. Nisam mislio na to da će nadjev u lignjama bujati pa sam neke lignje doslovce natrpao (te lignje su kasnije malo popucale :sretan:)

Image Hosted by ImageShack.us
Napunjene lignje spremne da se bace u pećnicu

Ogulio sam i izrezao i nekoliko krumpira te sam krumpire zajedno za lignjama i ostatkom nadjeva stavio u neku manju vatrostalnu posudu i stavio u pećnicu (tu je bila druga greška u toj večeri jer sam zaboravio da nemam baš velikih posuda za pećnicu) i ostavio da se pod alu-folijom sve to fino kuha jedno dobrih sat i pol vremena (iako je u receptu po kojem sam radio pisalo da je dovoljno 45 min  ali očito nije bilo).

Image Hosted by ImageShack.us
Jelo u stadiju termičke obrade u pećnici

Nakon što je sve bilo gotovo, postavljeno je na stol i sestra i ja smo se fino najeli krumpira i punjenih lignji.

Image Hosted by ImageShack.us
Lignje i krumpir nakon što smo sestra i ja povadili dio

Zaključak do kojeg sam došao: kuhanje zna biti zanimljivo i zabavno. Možda i češće počnem raditi kojekakve gluposti u toj svojoj kuhinji. Iz gušta. Danas sam se osjećao baš super dok sam sve to rezao, čistio, mrljao :)).
I da ne ideš u krevet svaki put kad te krevet zove, ima zanimljivijih stvari :))

Pozdrav čitatelju.