Prije 10ak dana opet sam bio u Turnju, vidjeti napokon taj novi eksponat i opet malo prošvrljati okolo da vidim dobre stare eksponate :-).

Od kad sam bio zadnji put u Turnju, 2 ili 3 prijatelja me zvalo na mobitel da su vidjeli Mig koji je “naboden” na šipku i izgleda kao da leti (ako se ne gleda u šipku). Jest da je Karlovac, tj. Turanj udaljen od Zagreba cca 60km, nije da idem tamo svako malo pa da vidim. Al’ eto, dogodilo se, nakon 15 mjeseci 🙂 da odem vidjeti novi eksponat.

Novi Mig u muzeju domovinskog rata u Turnju izgleda odlično. Da ne kažem odličnoooooo!. Oko njega sam se muvao cijelo vrijeme.


Za razliku od starog Mig-a, ovaj nije uzletio sa Željave, niti sa Udbine, Banja Luke, … Ovaj je kupljen sa još hrpom drugih aviona iz Ukrajine. Imao je broj 126 u seriji Hrvatskog Ratnog Zrakoplovstva (HRZ). Povijest mu je do 2. svibnja 1995, ista kao i većini Mig-ova. Uzleti sa Plesa, naciljaj, baci bombu, i vrati se natrag. A u tom svibnju, kad je poznati Bljesak nastupio, poletio je taj dotični 126 kao wing fighter (“krilni borac”, ahahahahhaha … u biti, nema baš točan prijevod, a i nismo nacija koja je razvijena u vojnoj avijaciji pa da imamo izraz za to. U SAD, odakle dolazi izrazi ‘wing fighter’, taj pojam označava lovca sa lijeve ili desne strane aviona koji ima misiju. Glavni lovac ima misiju uništiti to i to, wing fighteri ga čuvaju od neprijateljske avijacije. U iznimnim slučajevima i od neprijateljskih zemlja-zrak raketa na način da prave veći toplinski trag i onda odvode raketu dalje od glavnog lovca, mission fightera).

Ode ja daleko. Mig HRZ-126 je letio kao pomoć Mig-u koji je vozio Rudolf Perešin. Napad je bio na području Republike Srpske. Tog dana je raketa zemlja-zrak pogodila avion Rudolfa Perešina te se dotični katapultirao na jako maloj visini, on je ateriro [da li živ, dali mrtav, iskočio je sa 150m visine] na području Republike Srpske a avion je pao na područje Stare Gradiške koja je do tada već bila oslobođena i završio u raljama neprijateljske armije. Pilot Mig-a 126 je bio pogođen šrapnelima navodeće rakete i on se uspio održati u zraku te se vratio na Pleso. U bazi su zaključili da se dotični pilot vratio samo voljom nebesa jer je avion bio pogođen, na nekim mjestima i izbušen ko švicarski sir. Dotični avion je zavšio u ZTZ, zavodu o kojem sam pisao nedavno. Tamo je između ostalim Mig-ovima čuvan i ovaj, koji je zahvaljujući zamolbi vlasnika muzeja došao u Turanj i gdje je postavljen na nosač.

Ostali eksponati su manje više svi tamo … osim …

TAM 110-S, nekadašnjeg sanitetskog vozila koje je trebalo služiti sa info službu. Danas tog vozila nema tamo.

Na mjestu gdje je slikano to vozilo prije (a ta lokacija se vidi na ovoj slici) danas stoji tabla navijača Dinama.

Ostali eksponati su još uvijek tamo. Ali … nedostaje im metala. Kakvi su bili prije 15 mjeseci i kakvi su sad, vidi se da su ordinirali prodavači metala i taj muzej neće tamo ostati samo incijativom vlasnika.

Na T-55 fali dijelova od prošlog puta. Neki su dodatno zavareni. Na Sv. Juraju isto tako. Najviše se vidi na Mig 17130 koliko fali dijelova. Usporediti ovu sliku sa ovom.

T-55, Sherman, amfibijska skela … što se takav muzej ne zaštiti od propadanja, meni nije jasno. Pokušajte vi zaključiti.